Bruin-geel
Onze scoutinggroep uit De Bilt is trots op haar rijke geschiedenis en tradities, die zich weerspiegelen in onze kenmerkende bruin-gele scoutingdas. Deze das is niet zomaar een accessoire, maar draagt een diepgaande betekenis met zich mee. De gele kleur is een eerbetoon aan onze katholieke geschiedenis en de waarden die we al generaties lang koesteren. De bruine kleur van onze das is een eerbetoon aan het sobere leven van Benedictus Labre, de naamgever van onze groep. Zijn toewijding aan een leven van eenvoud en dienstbaarheid is een bron van inspiratie voor ons allen. Deze principes vormen nog steeds de kern van ons scoutingleven en we dragen ze met trots uit.
Door middel van onze bruin-gele scoutingdas eren we onze geschiedenis en waarden, en het is een herkenbaar symbool in De Bilt / Bilthoven. Ontdek meer over ons verleden en onze toewijding aan het scoutingleven en lees hieronder het levensverhaal van onze naamgever.
Benedictus Labre
Benedictus Jozef Labre, ook bekend als de Heilige Benedictus Labre of de “Heilige van Arsenaal,” was een Franse heilige die leefde in de 18e eeuw. Hij werd geboren op 26 maart 1748 in het Franse dorp Amettes en stierf op 16 april 1783 in Rome, ItaliĆ«. Hij wordt vereerd in de rooms-katholieke kerk als een heilige en wordt beschouwd als het voorbeeld van een heilige bedelaar.
Benedictus Labre leidde een leven van armoede en ascese. Hij verliet zijn thuisland en trok door verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italiƫ, en Spanje, als pelgrim. Hij leefde van aalmoezen en leidde een zeer eenvoudig en nederig leven. Zijn toewijding aan God en zijn medemensen, vooral de armen en daklozen, maakten hem tot een geliefde figuur onder degenen die hij ontmoette.
Benedictus Labre stierf op jonge leeftijd in Rome en werd zalig verklaard in 1860 en later heilig verklaard in 1883. Zijn feestdag wordt gevierd op 16 april. Hij wordt vaak geassocieerd met het dienen van de armen en daklozen, en zijn leven is een inspiratiebron voor liefdadigheid en nederigheid in het katholieke geloof.