Scouting woordenboek

Scouting is een organisatie waarbij het soms lijkt alsof we in een hele eigen taal met elkaar praten. Ons valt het niet meer zo op omdat we elkaar precies begrijpen als we het hebben over een RSW of de TTC. Maar om het ook voor (nieuwe) leden en ouders/verzorgers begrijpelijk te maken vind je hieronder het scouting woordenboek:

WoordBetekenis
AkelaVroegere benaming voor de teamleider van een Welpenspeltak.
Baden PowellSir Robert Baden Powell; de oprichter van Scouting. Lees hier meer over Baden Powell.
BelofteTijdens de installatie zegt een Scout de belofte op, hiermee geeft de Scout aan zijn best te doen en zich te houden aan de Scoutingwet. Per speltak verschilt de belofte.
Benedictus LabreBenedictus Labre is een heilige van de Katholieke Kerk naar wie onze groep is vernoemd. Lees hier meer over zijn leven.
BeversOnze jongste speltak. Voor jongens en meisjes van 5-7 jaar. Zie ook de pagina van de Bevers.
Bever-doe-dagGezamenlijke regio-activiteit van regio Utrechtse Heuvelrug voor Bevers.
DasOnderdeel van het uniform. De das van Scouting Ben Labre is Bruin-Geel.
Explo’s of ExplorersZie Rowans
DroppingActiviteit waarbij jeugdleden (of ouders/vrijwilligers!) – vaak in de avond of nacht- worden afgezet op een onbekende plek en via opdrachten en routetechnieken hun weg terug naar het clubhuis of een andere overnachtingsplek moeten vinden.
GilwellEen intensieve training voor leiding die gaat over jezelf persoonlijk verbeteren.
GroepsbegeleiderBestuursfunctie binnen onze vereniging. Groepsbegeleiders bevorderen de kwaliteit van de opkomsten bij de speltakken, begeleiden (nieuwe) leiding en adviseren waar nodig over programmaontwikkeling en het organiseren van de kampen.
GroepsopeningDe opening van het nieuwe scoutingseizoen met alle leden van Ben Labre. Het ‘overvliegen’ vind dan ook plaats.
GroepsraadAlgemene ledenvergadering. De Groepsraad is toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Lees hier meer over onze organisatie.
GroepsweekendEen weekend voor alle leden van Ben Labre.
HikeÉén- of meerdaagse wandeltocht.
HopmanVroegere benaming voor de teamleider bij de Verkenners.
HulpleidingNieuwe, nog niet geïnstalleerde leiding bij een speltak.
HotsjietoniaDe Bevers spelen tijdens hun opkomsten in het dorp Hotsjietonia.
IjsberenweekendRegionaal weekend, eind januari, voor Verkenners en Rowans bij de Soesterduinen.
Insigne(Ook wel badge genoemd)(Ere)teken op je uniform waaraan je een eigenschap van degene die hem draagt kunt herkennen. Je kunt insignes of badges krijgen voor je aanwezigheid bij een kamp of evenement of verdienen omdat je een bepaalde vaardigheid bezit (bijvoorbeeld: insigne kampvuur als je veilig met een (kamp)vuur kunt omgaan).
InstallatieCeremonie waarbij de nieuwe jeugdleden officieel worden opgenomen bij hun speltak. Tijdens de installatie leggen de nieuwe leden de belofte af.
JamboreeEen groot internationaal Scoutingkamp. Zie ook: Wereld Jamboree.
JOTA/JOTIJamboree on the Air/Internet, een weekend dat draait om communicatie, wereldwijd georganiseerd in het derde weekend van oktober.
Jungle BookHet Jungle Book (Of Jungleboek) is een door Rudyard Kipling geschreven verhalenbundel. Op een aantal van deze verhalen -die over Mowgli- is de achtergrond van de Welpen gebaseerd.
JungledagGezamenlijke regio-activiteit van regio Utrechtse Heuvelrug voor Welpen.
KaderledencarrousselJaarlijks overleg waarbij alle (bege)leiding aangeeft of ze leiding willen blijven en waarbij de definitieve leidingteams voor het komende seizoen worden vastgesteld.
KaderweekendJaarlijks weekend/dag voor alle kaderleden (=leiding en overige groepsraadleden) met teambuilding als doel.
KwalificatieAdministratieve bevestiging dat iemand aan een of meerdere competenties voldoet. Binnen Scouting Academy krijgt iemand een kwalificatie als deze persoon voldoet aan alle eisen die bij deze kwalificatie horen. Voor een behaalde kwalificatie krijgt deze persoon een insigne, het zogenaamde kwalificatieteken.
LeidingLeiding (of begeleiding bij Rowans). Leidinggevenden bij een speltak die zorgen voor de programma’s tijdens opkomsten en de kampen. Leiding is het aanspreekpunt voor jeugdleden en/of ouders.
MateriaalcommissieGroepje vrijwilligers (vaak bestaande uit leiding) die namens de stichting al het materiaal (zoals tenten, kookspullen, bijlen etc) van de groep beheert en onderhoud.
NestSubgroepje van Welpen. Elk Nest heeft een Gids en een helper. De naam Nest komt van het nest Wolven waarin Mowgli in Jungle Book is opgevoed.
OpkomstWekelijks moment dat een speltak bij elkaar komt. Daarna volgt een afwisselend programma.
OudervertegenwoordigersDe oudervertegenwoordiger is een ouder die een bepaalde leeftijdscategorie binnen de vereniging vertegenwoordigt tijdens de groepsraad. De Oudervertegenwoordiger is stemgerechtigd tijdens de groepsraad. Dit betreft een gekozen functie.
OvervliegenCeremonie waarbij de oudste leden van een speltak naar hun nieuwe speltak gaan.
PatrouilleSubgroepje binnen de Verkenners onder leiding van een Patrouilleleider (PL) en Assistent Patrouilleleider (APL).
PionierenHet maken van bouwwerken en objecten met pionierpalen (of: piopalen) en touw met behulp van knopen en sjorringen.
PraktijkbegeleiderDe praktijkbegeleiders houden zich bezig met het opleidings- en ontwikkelingstraject (Scouting Academy) van de kaderleden van onze vereniging. De Praktijkbegeleiders bekijken samen met de leidingteams welke training zij nodig hebben om hun taken goed uit te kunnen voeren en verzorgen deze trainingen ook (deels) zelf.
Regio Utrechtse HeuvelrugDe Scoutingregio waar onze groep onder valt. De regio organiseert allerlei activiteiten.
RoutetechniekenVerschillende methodes om tijdens een tocht, hike of dropping de route naar je volgende bestemming uit te vinden. Denk hierbij aan afstand en richting met een kompas of een kaartcoördinaat.
RoverscoutsLeeftijdsgroep voor jongeren van 18-22 jaar. Zie ook Roverscouts
RowansLeeftijdsgroep voor jongeren van 15-18 jaar. Zie ook Rowans.
RSWRegionale Scouting Wedstrijd. Weekend voor Verkenners waarbij ze op verschillende scoutingskills getest worden.
ScoutfitZie: uniform.
Scouting AcademySysteem voor persoonlijke ontwikkeling (van leiding en bestuur) bij Scouting Nederland.
ScoutinggroepScoutinggroep Ben Labre is de combinatie van de Vereniging Ben Labre – die zich bezighoudt met het organiseren van het Scoutingspel. En een aparte Stichting Ben Labre.
Scouting NederlandBen Labre maakt deel uit van Koepelorganisatie Scouting Nederland.
ScoutShopWinkel waar de Scoutfit verkrijgbaar is, evenals andere Scouting-artikelen.
ScoutsZie Verkenners (De term Scouts kan ook gebruikt worden om alle jeugdleden van een Scoutinggroep aan te duiden).
Scout-InTwee-jaarlijks vrijwilligers festival van Scouting Nederland.
Scouts OnlineScouts Online (SOL) is het administratieve systeem van Scouting Nederland. Scouting Ben Labre gebruikt SOL voor de ledenadministratie, het bijhouden van kwalificaties en VOG’s van de kaderleden en het berekenen en incasseren van de ledencontributie.
SpeltakDe leeftijdsgroep waarin onze (jeugd)leden samen opkomst hebben. Bij Ben Labre hebben we Bevers, Welpen, Verkenners, Rowans, Roverscouts en Stam.
StafGeuzennaam van de alle (bege)leiding.
StamSpeltak voor iedereen van 23 jaar en ouder. Zie ook Stam.
StichtingDe Stichting is het deel van onze Scoutinggroep die zich bezighoudt met het verzorgen van het beheer en onderhoud van ons gebouw, omliggend terrein en alle materialen. Naast een Stichting bestaat onze groep ook uit een vereniging (zie: Vereniging).
SOLZie: Scouts Online
TeamleiderEindverantwoordelijke van een leidingteam.
TrailHike (soms met een bepaald thema) met verschillende routetechnieken.
TrektochtEen meerdaage hike, meestal in het buitenland. Rowans, Roverscouts en Stam doen dit vaak in de zomer.
TTCTrektocht Commissie, subgroepje die een trektocht organiseert.
UniformTijdens officiële momenten dragen de leden hun uniform (ook wel Scoutfit genoemd). Lees hier alles over het uniform van scouting Ben Labre.
VerenigingBinnen Ben Labre wordt met vereniging het deel van onze Scoutinggroep bedoeld wat zich bezighoudt met het verzorgen van het Scoutingspel. Naast een vereniging bestaat onze groep ook uit een Beheersstichting (Zie: Stichting).
VerkennersLeeftijdsgroep voor jongens en meisjes van 11-15 jaar. Zie ook Verkenners.
WaterweekendRegionaal weekend, eind van de zomer, voor Verkenners en Rowans.
WelpenLeeftijdsgroep voor kinderen van 7-11 jaar. Zie ook Welpen.
Wereld jamboreeVierjaarlijks internationaal kamp voor scouts van over heel de wereld. Duurt tien dagen, meestal zo’n 30.000 deelnemers.
Iedereen in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar kan deelnemen.
WetDe Scoutingweg is een aantal positieve regels die bedoeld zijn als gids van wat verwacht wordt van Scouts. De wet is onderdeel van de Scoutingtraditie en de verschillende speltakken hebben hun eigen wet.
ZomerkampWelpen en Verkenners gaan in de 1e week van de zomervakantie regio Midden een week op kamp, meestal ergens op een kampterrein van Scouting Nederland.